Krejbjerg Strand er i dag ren og smuk, og den er del af en afmærket vandre- og cykelsti. Der er bord, bænke og skraldespand. Vores strand er med andre ord en lille natur-/kulturperle. Som ved de fleste strande er der masser at glædes over: udsigt til Mors (morsingboerne vil nok hævde, at det er en herlig strand med den udsigt), frisk luft, himlen og havets konstante ændringer, planter og opskyl – masser at kigge på og studere nærmere.
Er du særligt naturlysten, kan du vælge at gå mere i detaljer, og så kan du bruge mange timer med kamera og lup!
Kom igen og igen på besøg ved Krejbjerg Strand, fra time til time ændrer naturen sig, og nye oplevelser venter!
En tur på Krejbjerg Strand i juni 2009
Den 6. juni 2009 var der lavvande, så vi må have haft østenvind i nogle dage. Ved lavvande bliver området omkring vores lille naturperle, Hjortholm, særligt spændende. Klik på billederne for at forstørre dem.
Nu har jeg nydt udsigt, landskab og vandskab, men jeg går ikke på stranden uden at kigge nedad, nogle gange jagter jeg sten og andre ting. I dag er det i høj grad planter. Klik på billederne for at forstørre dem.
De tre næste billeder herunder viser planter fra ærteblomstfamilien. Det er en kæmpe plantefamilie på omkring 20.000 arter verden over. I haven har vi vore dyrkede spiseærter og guldregn som eksempler. I Ungarn vokser vildt et utal af store robinie træer (falsk akacie), som er ret nært beslægtede med guldregn. Alle ærteplanter har bælgfrugter og på rødderne små blærer med kvælstofbakterier, som trækker kvælstof ud af luften og leverer det til ærteplanten mod til gengæld at få sukkersaft. Et ret genialt samarbejde!
Søg på Google for at få meget mere at vide om den interessante storfamilie, ærteblomstfamilien.
Robinie- og guldregntræ minder meget om hinanden, guldregn er dog mørkere end robinie, som er smukt gyldenbrunt. Begge del er særdeles hårdt træ. På Buksager 15 (tidligere Anker og Gitte) stod der indtil for få år siden for øvrigt et stort robinie-træ!
Går vi 50 år tilbage i tiden, var der stadig en del fisk i fjorden, og derfor også flere fritidsfiskere. I juni 2009 sang fiskeriepoken på sidste vers, og Krejbjerg strands sidste fiskerhus havde kendt bedre dage. I dag er alt væk, men vi kan stadig gå på jagt i ruinerne og få en kultur-/natur-oplevelse i mine gamle billeder (klik på billederne for at forstørre dem.):
Ser det lidt trøstesløs ud? så glæd dig over naturens kræfter, som vinder med tiden. Og naturen har tid nok! Faktisk elsker naturen rod. Det giver nye muligheder for vækster og småkryb. Herunder nogle billeder af livet ved liget af fiskerhuset: