• Skiftende billede hver time
    Billede 1

    Forstør dit pc-skærmbillede:

    Holde ctrl- og alt-knapperne nede, mens du drejer på musens rulleknap.

En gåtur med Anna Kallestrup i Buksager enge

Den 31. august 2024 gik Anna Kallestrup og jeg en skøn tur i engene øst for Buksager, og jeg må nok sige, at man får meget mere ud af turen, når man har en kyndig guide med! En dag til kirkegårdskaffe faldt snakken på Gedbæks udspring, og Anna tilbød at gå en tur sammen med mig for at vise mig området. Suppleret med lidt kortstudier bagefter, tror jeg, jeg fik styr på det – og på meget andet, som Anna kunne fortælle om!

Stikord: sandgrav, muslinger, dræn, træer/beplantning/buske/tilgroning, bade i bækken

Klik på billedet for at forstørre det.
Vi parkerede ved møllen på Britta og Jens Aages vej, og derfra gik vi ned til engen.
Klik på billedet for at forstørre det.
Både Britta og Jens Aage er jægere, og det kunne vi se på lang afstand: Området var et eldorado for rådyr, og vi så da også efter et par minutter to nede på engen. For år tilbage ville kreaturerne have afgræsset engarealet. Det er slut nu, og så vokser engen til med højt græs. Derfor har, som du kan se på billedet, Jens Aage klippet brede stier, så det grønne friske græs lokker rådyrene på besøg – og gør vores spadseretur betydeligt mere bekvem.

Kilder og vandstrømme omkring Gedbæk

Da grusvejen oppe fra møllen blev afløst af eng, gik vi på den grønne sti, der var i vejens forlængelse, og dernede stødte vi på bækken. Den var smal, og den strømmede mod nord, men der var ikke meget gang i den. Min første tanke var, at det jo passende kunne være nær bækkens kilde. Så simpelt var det nu ikke. Et par uger forinden var jeg på besøg ved Gedbæks udløb i Rødding Å, lidt nordøst for Grundvadgård. Dér strømmede den mod syd! Vand strømmer jo utrætteligt nedad. Og på mit kort derhjemme kunne jeg se, at omkring 100 meter nord for stedet, hvor den løb ud i Rødding Å, var der et højdepunkt: Altså måtte vandskellet være netop dér.
Den lille bæk har altså sit udspring lige nord for Grundvadgård.

Da vi har gået hundrede meter langs med den lille bæk, kommer der dybe skrænter ned til bækken, som nu blev brusende og ret stor – nærmest en lille å. Dermed blev Gedbæk nu også forsynet med vand fra sideløbene (Holmehusene (3) og Nørby (2).

Klik på billedet for at forstørre det.
Ved det røde 1-tal har vi en forhøjning med en “kilde”, hvorfra vandet strømmer mod både nord og syd. Det er en af kilderne til Gedbæk.
Efter stedet, hvor sideløbene, der stammer fra kilderne 2 og 3, fører ud i Gedbæk er der langt mere gang i bækken. Det meste af vandet kommer altså fra Holmehusene og Nørby-området.

Forskellige slags kort over området

Klik på de blå knapper nedenunder kortet for at ændre korttypen:

Billedkarrusel