• Skiftende billede hver time
    Billede 1

    Forstør dit pc-skærmbillede:

    Holde ctrl- og alt-knapperne nede, mens du drejer på musens rulleknap.

Elsana

Den efterfølgende side er lavet efter samtale (jan. 2024) med Anita Meldgaard Pedersen og input fra Anna Marie Meldgaard Bergmann, datter af Else og Svend Meldgaard, der i 1971 startede tekstilvirksomheden Elsana i den gamle skole i Krejbjerg.

Iværksætter-historien begynder dog et andet sted

Foto: Aalborg Luftfoto

I 1961 købte Else og Svend ejendommen Andrupvej 15 af Kristen Kirk Jensen (bror til nu afdøde Henning Kirk Jensen, Buksager 22). De blev gift i 1961 og var henholdsvis 18 og 22 år, og i 1962 blev Anita født, og i 1970 blev Anne Marie født.

Her etablerer det unge par sig. Billedet er netop fra 1961.

Når man som purungt par køber en ejendom kommer der nye realiteter. Prøv at se herunder de mange kvitteringer fra forretninger og henvendelser fra kommunen – der dengang hed Krejbjerg Kommune. Mange vil sikkert genkende navne og virksomheder:

I 1965 tog Else et kursus i tilskæring for at kunne bidrage til indkomsten ved at sy for andre, og hun syede i nogle år mange kjoler og andet for private. I 1967-1970 blev hun ansat som syerske hos Magnus Olsen i Durup. Herfra bliver hun opsagt, fordi hun venter Anna Marie, og det blev startskuddet til, at hun startede egen virksomhed i kælderen på Andrupvej. Else forsøgte sig med en egen kollektion inden for damekonfektion og var blandt andet på modemesse i Bella Centret.

Sideløbende har Svend taget en merkonom-eksamen i regnskab. Landbruget bliver udfaset; Svend arbejder også uden for hjemmet, og da Krejbjerg Mejeri nedlægges i 1970 og bliver købt af Ingrid og Vigan Bertelsen, som hidtil havde ejet Krejbjerg skole, åbnede muligheden sig for at etablere systuen. Ejendommen i Andrup blev solgt til Anna og Hartvig Munk, den gamle skole blev købt i 1971 og systuen blev sat i gang på loftet ( dertil kom desuden et kæmpe renoveringsarbejde).

En af syerskerne i Andrup havde barnevogn med, og Anita fortæller, at moren kunne holde øje med den ud af kældervinduet. Der var jo ikke babyalarmer dengang, og selv om vognen vippede lidt, kunne moren lige nå at sy et par enheder mere, før det blev kritisk, og hun nødtvungent måtte ud at se til barnet. Det var ikke så rart at forlade en god akkord! På samme tid lå også Else og Svends yngste datter, Anne Marie, i barnevogn udenfor kældervinduet. Kvinderne måtte passe børn og arbejde samtidig, og husholdningen derhjemme slap de nok heller ikke for at bestyre. Men systuer og møbelfabrikker gav kvinderne mulighed for at komme på arbejdsmarkedet og supplere hjemmets indtægt, så der kunne blive råd til køleskab, vaskemaskine og andre moderne bekvemmeligheder.

Mærke fra Sunchic strandkjoler. Fabrikken havde hovedsæde i Sunds.

Til venstre: Suchic strandkjole.

Mærke fra Elses egen kollektion.

På loftet over stuehuset (1) indretter Else og Svend systue. I den gamle skolebygning (2): På loftet er der lejligheder og depot, i stueplanet frokoststue og pakkeri.
Senere tager de også forsamlingshuset/gymnastiksalen (3) i brug i stueplanet (på loftet over den lille sal bor Anita og Niels i en periode).
Foto o. 1990.

Med køb og indretning af den gamle skole bliver Elsana nu en stor arbejdsplads med 20+ kvinder beskæftiget, da der er flest.

Udviklingen af Elsana fra 1971 til 90’erneGenstande fra Elsana fra øverst, venstre:
Saks: Med ringen om ringfingeren lå saksen inde i hånden, mens syersken overlockede. Det sparede mange overflødige bevægelser og megen tid.
Pincet: Til udredning af overlock-tråde.
Pensel: Til at børste støv væk fra maskinerne.
Skjorteknapper: For holde et godt tempo og for ikke at få ondt i fingrene: Stik krogen igennem knaphullet og træk knappen igennem.
Bøjlekrog: Brugtes i stort tal til mange formål
Bøjle med Elsanas logo
Papirklemme til allehånde formål
Tråd i alle tænkelige nuancer

Præsentation af kollektionen

De seks første billeder: Claus iklædt et udvalg af børnetøjet fra Fascia i Fasterholt. De havde rettighederne til Disney-print på tøjet og leverede til flere postordrefirmaer.
Billedet yderst til højre: Hummel. Svend og Steffen iklædt Hummel-jakker.

Andre aktiviteter i familien: Gymnastik, håndbold, mink,Else var ivrig springgymnast og har trænet mange børn i Krejbjerg gennem tiden.

Svend med sit første barnebarn, Klaus. Svend var i mange år håndbolddommer og dommerpåsætter.

Anita har været ivrig håndboldspiller og trænet mange pigehold i Krejbjerg…

Juledekorationer 1982

I 1982 lavede Mette Stisen og Else en “juledekorationsdag” i det, der før var forsamlingshus. Dekorationerne blev solgt i forbindelse med et børne-teaterstykke, som Ivan Andersen havde sat op forsamlingshuset (kulturhuset). Pengene blev brugt til at leje gymnastikdragter til Mettes pige-gymnastikhold.
Det startede med et besøg i skoven for at finde gran, mos, kogler, grene og andet dekorationerne. Efterfølgende var der livlig aktivitet på “værkstedet”. “Og æbleskiverne var hjemmelavede”, pointerer Anita, “det var hyr at lave til så mange juleglade børn og voksne.”

Håndbold-sommerfest

I forbindelse med sommerfesterne var der i mange år håndboldkampe. Men først skulle vogne, cykler og dyr pyntes, så startede optoget ellers ved mejeriet og endte ved sportspladsen. Anita var en dygtig håndboldtræner og havde sine piger med.


Kronologisk fortælling

1961-1969

Statsejendommen Andrupvej 15 købes af Kristen Kirk og drives som traditionelt landbrug med malkekvæg og grise.
Else er i disse år hjemmegående, syr for private eller ansat som syerske hos Magnus Olse, Durup. Svend passer landbruget og Anita samt tager en merkonom-uddannelse i regnskab.

1969-1970

De ophører med at have landbrug. Else starter systuen op umiddelbart efter at Anna Marie er blevet født. Else starter med egen kollektion, men kommer også hurtigt i gang med industriproduktion af strandkjoler, morgenkåber og velourdragter for Sunchic i Sunds. Der bliver investeret i industrimaskiner som overlock.

1971- begyndelsen af 1980’erne

Else og Svend har købt Krejbjerg gl. skole af Vigan og Ingrid Bertelsen, der i samme omgang havde overtaget det nedlagte Krejbjerg Mejeri.
Der indrettes systue på loftet. symaskinerne stod i to rækker langs væggene. I den ene side stikkesting og i den anden overlock, flatlock, opsøm m.v. I stueplan i den gamle skole kom der frokostrum og pakkeri.
Efter Sunchic blev der også etableret et samarbejde med Deres på Vimmelskaftet i København om syning af dameskjorter, dameoveralls, nederdele og konfektionsmodeller. Disse varer blev sendt frem og tilbage med lyntoget og fragtmand. Det var altid super spændende at se det sidste nye fra Deres. Moden i København var jo gerne tre år foran moden i Krejbjerg.
Senere kom andre konfektionsfabrikanter ind i billedet med dameskjorter og bluser; herunder Skovbon Fashion i Brabrand og ikke mindst Hummel, som fik fritidssæt og jakker i lange baner. Også tøj til herrelandsholdet i håndbold til brug ved blandt andet OL i Moskva i 1980. Det var navne som Mogens Jeppesen, Per Skaarup (ekstra ærmelængde) og Morten Stig Kristensen dengang.
Der var i denne periode fra tid til anden beskæftiget over 20 medarbejdere på dag- og aftenhold og systuen og senere tilskærerriet, som blev etableret i det gamle forsamlingshus, og det var mere end fuldtidsbeskæftigelse for Else og Svend.

Begyndelsen af 1980’erne til1993

I begyndelsen af 80’erne blev mange arbejdspladser i tekstilindustrien flyttet til bl.a. Portugal og Hummel kommer i økonomiske vanskeligheder, hvilket har den effekt, at systuen ophører i den hidtidige form.
Else og Svend får interesse for minkavl, og for at kunne etablere en minkfarm (den gamle sportsplads) syr Else alene sammen med nogle få medarbejdere tusindvis af soltoppen, hvor elastikken isys med en supermoderne, halvautomatisk maskine. Det leder hen til, at de kommer til at sy joggingtøj til børn, sweatshirts og t-shirts for Fascia i Engesvang. Svend henter varerne i Engesvang og fordeler dem ud til syerskerne, som nu arbejder hjemme i privaten, tager færdige varer ind til Krejbjerg til pakning og kører til Engesvang 1-2 dage efter med færdige varer for at bytte til nye ordrer. Disse varer blev af Fascia levert til forskellige postordrefirmaer som f.eks.Ellos, og skulle pakkes med omhu i poser med størrelse, farve osv.
Der var Disney-print på alt tøjet, fa Facia havde erhvervet eneretten til at måtte brug Disney-motiverne.
I må Else og Svend stoppe med systuen og senere med minkavlen af helbredsmæssige og økonomiske årsager. De bliver begge førtidspensionister, men fortsætter med at være aktive. Bl.a. kørte Svend pensionistmad for Spøttrup Kommunes centralkøkken og senere Det Danske Madhus, indtil han blev folkepensionist.
I 2008 sælger de Krejbjerg gl. skole og flytter til Balling.