Emnet her lægger op til nogle kernespørgsmål: Hvornår kom der telefoni til Krejbjerg? Hvor har der været central gennem tiden? Hvem har været centralbestyrere?
Telefoni krævede oprindeligt en ret betydelig infrastruktur: opsætning at telefonpæle og ledninger samt etablering af en central. Derfor må det være kommet “på én gang”, på et bestemt tidspunkt – men hvornår?
Efter en del undersøgelser i Skive Folkeblad er jeg kommet meget nærmere:
Krejbjerg fik telefoni mellem 1888 og 1891. Den første “samtalstationsbestyrer” var købmand S Larsen, der havde den forretning, hvor der senere blev brugsforening. Den spæde start på telefoni i landsognene – også i Krejbjerg – var oprettelsen af samtalestationen (af og til kaldet talestationen), altså én telefonlinje og én telefon i sognet. Folk, der ville telefonere, kunne så at sige bruge talestationen som telefonboks. Fra dette udgangspunkt bredte telefonien sig sikkert hastigt de fleste steder til virksomheder og forretninger, men indtil videre er det stadig usikkert, hvor hurtigt, det skete i Krejbjerg området. Jeg skriver “området” i stedet for Krejbjerg Sogn, for Hestehave og helt til Ny Spøttrup kommer under Krejbjerg Central.
Lidt forskning i Skive Folkeblads arkiv gav følgende resultat:
Der har i hvert fald været telefoncentral i Krejbjerg siden 1912. Da var der også central i Åbakken 27, hvor dengang smed Niels Kristian Jensen og hustru Kristiane Jensen (født. Eskildsen) boede. Jeg går ud fra, at Kristiane har passet centralen, men hun døde i december 1912. Niels Kristian søgte i avisen, medens Kristiane var syg, en “ældre pige” formentlig til at passe centralen. Han søgte fortsat i 1913 og blev gift i november 1913 – måske med “den ældre pige”. Ifølge realregistret købte han huset (nr. 27) i 1914 af Marinus Refsgaard.
Murer Bertel Andersen og Pouline Kristensen blev gift 07-02-1917 købte huset i 1917 (ifølge realreg.), så Pouline Andersen har formodentligt har passet centralen fra 1917 til 1958.
Det er stadig uklart, hvornår telefonen kom til Krejbjerg, men vi ved, at den var der i 1912
Videre undersøgelser i Skive Folkeblad
Startskuddet til arbejdet med telefoni på Skiveegnen er den 10. september 1887. Det afføder foreningen Skive Telefonselskab, hvis formand bliver en S. Sørensen.
I foråret 1888 går en proces i gang for at hverve interesserede i Nørre-Salling:
Der skal oprettes talestationer og centralstationer, og i 1891 finder jeg for første gang Krejbjerg Talestation nævnt:
Den 30. januar 1896 overtages Skive Telefonselskab af JTAS (Jydsk Telefon A/S)
Telefon anno 2023
I dag (2023) har de færreste fastnettelefon, og de, der har, er alle tilsluttet digitalt, og de fleste får signalet gennem lyslederkabel. Spørgsmålet er, om den “nye” central overhovedet har en funktion længere?
Dengang der var “rigtige telefoner”
Hvis du har en gammel telefon (den med håndsving fra 50-erne, den med drejeskive eller en model med knapper) til at stå må du gerne tage et billede af den, så vi lige kan få den ind her 🙂 Og har du oven i købet en lille historie om telefonen er det perfekt!
Claus Poulsen skriver på FaceBook:
Bemærk at der i 1951 var deletelefoner. A, B eller X, Y. 2 husstande kunne således deles om et abonnement.
Elna Rossen kunne sikkert telefonlisten udenad. Når man ringede op opgav man blot navnet på den, man skulle tale med.
Listen fra 1951 har desuden lært mig et par navne på gårde. Karl Rasmussens gård hed Østergård. Det var vores nærmeste nabo.
Jeg har lavet rød og grøn overstregning ved deletelefonerne (som også blev kaldt partstelefoner). I deletelefonerne kunne man høre, hvad den anden part talte om, og var de i gang med en samtale skulle man ikke lige ringe op. Bemærk at Gl. Hede og Ny Spøttrup hørte under Krejbjerg Central.