Krejbjerg Andelsmejeri
‘Mit mejeriliv’ – selvbiografi af Christian Møller
En spændende fortælling om mejeristen, der var mejerielev i Krejbjerg og som fik en fornem karriere inden for faget!
Claus Poulsen skrev den 17 juli 2023: “Jeg har tilfældigt fundet en selvbiografisk artikel skrevet af en mejerielev i Krejbjerg 1962-65.”
Christian Møller døde 2022, og hans hustru, Marianne, har givet tilladelse til at bringe selvbiografien. Marianne er fra Krejbjerg og søster til Jens Rasmussen.
For nylig spurgte jeg Mogens Rossen, om han kendte Christian Møller, og det gjorde han: “En dag var vi begge to ude på marken for at samle neg, og pludselig smed Christian en tudse efter mig. Den ramte lige i munden på mig. Jow, du kan tro, jeg kendte ham!”
Klik på “op” og “ned” pilene for at læse bogen
mit_mejeriliv_christian_moeller_til_pdf-compressedLad os starte med en lille historie fortalt af Claus Poulsen fra tiden, hvor mejeriet stadig var “levende”:
Jeg genkender nogle af Christians beskrivelser (i et lille skrift Claus tidligere har linket til. IA). Jeg har meget ofte hentet sødmælk, kærnemælk, ymer, ost og smør i det lille udsalg lige inden for døren i facaden mod vest ud mod Åbakken. Det var blot et lille bord i selve mejeriet. Jeg kan også godt huske fra Engsgård, at mælkepengene kom i en kuvert i låget til en mælkejunge.
Jeg husker ikke, at mejeribestyreren var en ilter fynbo. Men hans datter startede i 1. klasse sammen med min søster og mig. Og hun havde en ting tilfælles med mig. Nemlig at vi kunne læse inden vi kom i skole.
Christians forgænger som mejerielev hed Hans Jørgen. Han var søn af cykelhandler Anker Hansen, som købte ejendommen på Buksager, genbo til Kallestrups husmandssted på Buksager, af Post-Hans.
Mejerielev Hans-Jørgens lillebror hed Mons, vel sagtens Mogens. Han fortsatte i skole i Oddense i 7. klasse efter flytningen til Krejbjerg.
Jeg overtog avisruten Jyllandsposten søndag efter Mons. Ca. 50 stk. af den annoncetunge JP skulle omdeles i Krejbjerg Sogn hver søndag. Til daglig kom avisen med posten.
Jeg bør tilføje, at vejnavnene Buksager, Åbakken og Ginnerupvej ikke fandtes dengang.
Vores adresse var (navn), Krejbjerg pr. Balling. Egon Post og stationsbestyreren kendte alle sognets indvånere.
Hugo Pedersen fra Skive skriver på KrejbjergNyt 04-09-2023:
I 1966 var jeg i lære på Krejbjerg mejeri og da havde den ca 4,4 millioner kg mælk fra 76 leverandører i dag er der 3 malkebesætninger tilbage men nok med det dobbelte kg mælk
Bygningerne
Af Ivan Andersen
04-11-2022. Lad mig til en begyndelse fortælle om en episode for et par år siden:
Min kone, Anni, var ved at rive ude ved vejen, da en ældre dame i bil med sønnen som chauffør stoppede for at kigge på mejeriet, og min kone faldt i snak med hende. Hun fortalte, at hendes mand havde bygget mejeriet og havde fået en pris for det særligt fine byggeri.
Jeg blev ret forundret, da Anni fortalte mig om det: Så kønt var det mejeri da vist ikke, at det kunne fortjene en pris.
Nu er mejeriet så ved at blive revet ned, og pludselig forstår jeg bedre. Gavlen af det gamle mejeri dukker op, da de første 5-7 meter er blevet væltet, og se så på billederne herunder.
Det oprindelige mejeri har været et særpræget og sikkert smukt byggeri, der har været cirka fem meter smallere og en del kortere, end den mindre pæne bygning, man har bygget hen over den gamle del, da den blev for lille til at følge med mængden af mælk, der blev vejet ind.
Fotoserie af det gamle mejeris endeligt
Periode: 27-09-2022 til 15-11-2022
Fotos: Ivan Andersen

Fotos fra 2021 og tilbage til omkring 1950
“Der har jeg hentet mælk, ymer, ost og smør utallige gange. Der var udsalg lige inden for hoveddøren.”
Nedrivning i 1988 og 2022
Krejbjerg Brugsforening
Krejbjerg Brugsforening blev stiftet i 1907 og blev nedlagt og solgt til købmanden (Oda og Jens Nielsen) i 19??
Elsana – konfektionsfabrik
I den gamle skole