Krejbjerg Brugsforening blev stiftet i 1907 og blev nedlagt og solgt til købmanden (Oda og Jens Nielsen, Åbakken 7) i 1985 (??)
Brugsbladet “Samvirke” har fra tid til anden udgivet plakater. På denne plakat, “Fra den gamle brugs”, udgivet 1987, som Aase Jensen havde liggende var en regning fra 50’erne til Johannes Hedegård kommet med!
I skrivende stund (september 2024) er der meget lidt skriftligt materiale om og få billeder af Krejbjerg Brugsforening. Protokoller regnskaber mv er tilsyneladende forsvundet i forbindelse med nedlæggelse af brugsen eller handel med bygningerne.
Fra perioden 1948/49 til 1963 har jeg dog fået noget af Åse Jensen fra Nr. Søby. Hun var gift med nu afdøde Anders Jensen, der var uddeler i Krejbjerg fra 1950 (1948/49) til 1963.
Besøg hos Åse Jensen 23-09-2024 og 30-09-2024
Efter mit første besøg hos Aase havde jeg en pudsig oplevelse:
Det slog mig, at jeg vist havde et sjovt link på et foto, jeg tog for snart 65 år siden med mit Agfa Isola I kamera. Jeg greb det gamle fotoalbum og fandt snart billedet af Aases datter, Lis, yderst til venstre og min bedste ven, Ole, yderst til højre – begge to med hver sin kæp i hånden, kæppe var altid godt legetøj.
Fætter og kusiner samlet hos Oles forældre i Løgstrup, hvor jeg kommer fra. Oles far var en bror til Anders-uddeler.
Aase Schonning Jensen
Født i sept. 1930
Gift med Anders feb. 1949, 18 år gammel.
Aase var ikke i butikken. Det var ikke hendes store interesse, men der var også nok at klare for en pige på 18 år med holde hus og lave mad til de ansatte. Der fulgte også snart nogle forpligtelser med i form af nabokaffe og familie-gilder i området, og de fik tre børn: Lis (april 1950), Ina (august 1952) og Søren (1958).
Anders Jensen
Født i sept. 1923
Beskæftigelse:
1/11 1938 til 1/11 1942 Mogenstrup Brugs
1/11 1942 til 1/11 1943 hos sin far Jens J. Oddense
1/11 1943 til 1/6 1944 Sjørring Brugs
1/6 1944 til 1/3 1945 23/9 Strandby Brugs
1/3 1945 til 23/9 1946 Thise Brugs
23/9 1946 til 1/6 1947 Andelsskole Middelfart
Herefter igen til Thise
1/2 1949 til 1/4 1950 Krejbjerg Brugs
26/2 1949 gift med Aase
1/4 1950 til 1/10 1963 uddeler i Krejbjerg Brugs
Aase og Anders fik tre børn, mens de boede i Krejbjerg – Lis, Ina og Søren. Men til Aases store sorg er de nu alle tre døde. Anders døde ligeledes for få år siden.
Aase er med sine 94 år en både kvik og smuk kvinde. Hun beretter om sin tid i Krejbjerg, at det var dejlige år med mange oplevelser. Men hun følte også Krejbjerg som et lidt lukket “ø-samfund”. Hun var kun 18 år, da hun og Anders flyttede hertil, og de fik datteren Lis i 1950 og Ina i 52. I dag kan vi nok godt forstå, at hjemmet blev en lidt lukket ungdomstilværelse for hende. Med sit lyse sind har hun stadig optimismen og glæden ved livet i behold. Vi talte rigsdansk sammen, men et par gange tog hun telefonen, og så var sproget bredt salling-mål.
Under mit første besøg hos Aase fik jeg indtrykket af, at hun var lidt rebelsk og havde lyst til mere end blot “husmoder-rollen”. Hun elskede at tegne og male og at spille klaver. Det kniber lidt med begge dele nu, fordi hendes syn er blevet ret dårligt.
Hun viser mig en mappe med hendes tegninger.
Maleriet på sidste billede har hendes mor lavet. Hun havde samme talent, og det havde Aases datter, Lis, også.
Under mit andet besøg fortæller Aase forskelligt til mikrofon
Sommerfest hos Thyra og Herluf Myrup:
Bygang sammen med Kirsten og Jørgen Aggerholm:
Modige tårer:
Aase havde gemt en del papirer fra deres tid som uddelerpar i Krejbjerg, nemlig invitationer til generalforsamlinger med årsregnskaber, eksternt reviderede årsopgørelser, en ansøgning til et job som uddeler, nogle anbefalinger og et hæfte fra Anders’ tid som elev på Den Danske Andelsskole 1946-47.
I begyndelsen af 1949 sender Anders Jensen en ansøgning om jobbet som brugsuddeler i Krejbjerg Brugsforening. Den ansøgning har vi desværre ikke (den ville jo være blandt de forsvundne dokumenter fra vores brugs – dengang lavede man sjældent kopier), men Jeg lånte en tilsvarende ansøgning af Aase til Pårup Brugsforening, som han skrev i 1948. Her får vi et fint eksempel på udformningen af en ansøgning “i gamle dage”.
Ovenfor: Anders’ skolebevis fra Den Danske Andelsskole 1946-47
Nogle eksempler fra Anders’ arbejdshæfte fra hans tid som elev på Den Danske Andelsskole:
Brugsen i perioden med Anders Jensen som uddeler
Aase beretter:
Åse og Anders havde to kommiser, en førstemand og en kvinde, samt en altmuligmand, Sigfred Pedersen (Ginnerupvej 16), som gik til hånde både ude og inde og som også kørte varetur. Kommiserne boede i gode værelser på brugsens loft. Anders havde fået installeret vask og træk-og-slip ved værelserne. De spiste inde i køkkenet hos Aase. Først kom personalet ind, og bagefter uddeleren, Anders, selv. Han holdt en lille pause efter middagen.
Det første års tid, Anders var ansat i brugsen, boede de i et meget lille hus i Lykken (Ginnerupvej 26 – købt af uddeler Madsen i 1947 og solgt igen i 1950), for den tidligere uddeler boede stadig i brugsen sammen med sin hustru. De var ved at bygge eget hus på den modsatte side at vejen (Ginnerupvej 2), og de måtte snart rykke over i det nye, da det ikke var praktisk med det lille hus i Lykken, når kommiserne måtte cykle frem og tilbage hver dag for at få mad. Nogle måneder efter, at Aase og Anders havde fået deres første barn (Lis, født april 1950), måtte Anders insistere på, at Madsens snart rykkede ud af brugsens lejlighed, for de skulle have barnedåb. Da de flyttede derop, var der pludselig masser af plads: Tre store stuer og stort køkken.
Når vi kommer længere op i 50’erne og de to piger, Lis og Ina, fik nogle småpenge, de kunne købe slik for, ville de ned til købmand Bennet Laursen (Åbakken 7) for at købe slik. De ville ikke købe det hjemme. Dengang kirken byggede kapellet, glædede pigerne sig, for de troede, at det var en kiosk! Pigerne, og især Ina, elskede at optræde med noget, de havde hørt i radioen. Det foregik ofte oppe hos Aggerholms.
Pigerne var jo næsten lige store, og de gik rundt og snakkede med folk på egnen. Engang var de gået over Lykken og sat sig på en høj lige over for Åge Bengaards (Ginnerupvej 37, den nuværende ejers bedstefar). Så kom Marie Bengaard ud og spurgte dem, om de ikke ville med ind, og der spurgte Ina: “Må vi æ si di sm’økker”. Det måtte de gerne.
For børnene var det ikke så sjovt at flytte til Skive, for de snakkede bondsk, og alle de andre snakkede fint. Men de kom jo efter det.
Mens hun boede i Krejbjerg, tog Aase et tegnekursus igennem et ugeblad, og hun har da også tegnet og og malet fra hun var helt lille, for det vidste hun, at hun kunne. Hun kom sidenhen til at undervise i tegning og maling på aftenskolen i Skive, efter de flyttede dertil i 1963. Her fik hun også sin egen stofforretning, og Anders solgte flaskegas. I skive fik hun nye muligheder for at folde sit liv ud og lave ting hun havde lyst til, og jeg fornemmer tydeligt, at det glædede hende meget. I Krejbjerg havde hun det indimellem lidt trist i husmoderens begrænsende verden.
Som barn var hun ked af, at hun skulle ud af skolen efter 7. klasse, og hun tudede, når de andre piger cyklede til Roslev Skole for at fortsætte i 8.-9. klasse. Der var ikke råd til cykel, skolepenge og bøger.
Ansættelseskontrakt som uddeler 1950:
Kontrakt ved opsigelsen i 1963:
Claus Poulsen:
Min far var i nogle år revisor for Brugsen, men jeg har ingen ide om, hvem der udgjorde bestyrelsen i årene omkring 1960.
Både i Brugsen og hos købmand Benneth Lauridsen handlede man på bog. Indkøb blev skrevet i bogen, og saldoen blev betalt månedligt.
Det betød i praksis, at vi børn kunne gøre ærinder uden at have penge med.
Om sommeren leverede far også drivhustomater og agurker til Brugsen. Han plantede 20 tomatplanter om foråret, og vi kunne slet ikke spise hele høsten.
Bestyrelser 1948 – 1960:
1948: Laurids Møller, Frits Krejbjerg og Viggo Jakobsen, ?, ?
1949: Lærer Jensen, Laurids Møller, Frits Krejbjerg og Viggo Jakobsen, og Marinus Back
1950: Lærer Jensen og Marinus Back, J. vesstergaard, M Svenningsen og N. Gudiksen
1951: Lærer Jensen, J. Vestergaard, M Svenningsen og N. Gudiksen, Arne Jeppesen og
1952: Lærer Jensen, Kristian Laursen, Arne Jeppesen og , Godtfred Jensen, Vilhelm Nielsen og
1953: Kristian Laursen, Godtfred Jensen, Vilhelm Nielsen og , Julius Thomsen og Magnus Præst
1954: Jacob Vestergaard, Julius Thomsen og Magnus Præst, Harald Bækøhj og Johs. Jørgensen
1955: Jacob Vestergaard, Harald Bækøhj, Johs. Jørgensen, Johs. Mousten og Niels Kaastrup
1956: Svend Poulsen, Johs. Mousten, Niels Kaastrup, Peder Bach og Karl Rasmussen
1957: Svend Poulsen, Peder Bach, Karl Rasmussen, Knud Johnsen og Frode Eskildsen
1958: Svend Poulsen, Knud Johnsen og Frode Eskildsen, Frits Krejberg, Aksel Madsen og
1959: Svend Poulsen, Frits Krejberg, Aksel Madsen, Knud Johnsen og Harry Bruun
1960: Svend Poulsen, Knud Johnsen og Harry Bruun, ?, ?
Brugsen i perioden omkring nedlæggelsen
Ivan Andersen (som jeg husker det): I 1980(?) kom jeg i bestyrelsen for brugsen og blev formand. I 1982 (1983?) vedtog bestyrelsen at indkalde til generalforsamling med henblik på evt. nedlæggelse af brugsen. Det blev nedstemt, og Birgit Bak, Bodil Knudsen og jeg trådte da ud af bestyrelsen (vi udgjorde det flertal, der foreslog brugsen nedlagt). Ind trådte i stedet Vigan Bertelsen, Ivar Knudsen og Frits Krejberg. Bestyrelsen bestod nu af Anne Kallestrup, Vigan Bertelsen, Ivar Knudsen, Frits Krejberg og ??. Baggrunden for, at vi tre foreslog nedlæggelse var, at brugsen ifølge FDBs konsulent var teknisk insolvent. Han ringede flere gange til mig som formand og forklarede, at vi af den grund burde lukke, og han fortalte, at vi som bestyrelse kunne stilles til økonomisk ansvar, hvis vi ikke gjorde det. Godt nok var det et andelsselskab med begrænset ansvar, et amba. Det gjaldt imidlertid de “menige” medlemmer. Bestyrelsen kunne stilles til personligt ansvar, hvis de ikke tog handling på de rådgivningsmæssige vejledninger, som konsulenten gav på baggrund af regnskab og opgørelser.
To år (?) efter dette “opgør”, i 1984, brændte Oda og Jens Nielsens købmandsforretning i forbindelse af en renovering af butikken. De tilbød da at købe brugsen, som på den måde lukkede med et overskud på ???.000 kr.(?). De blev placeret i en fond bestyret/administreret af Vigan, Frits og Ivar, og det blev besluttet på den sidste generalforsamling, at pengene skulle gå til almennyttige formål i Krejbjerg Sogn (det stod vist også i vedtægterne). Den lille fondsbestyrelse bestemte da, hvad pengene skulle bruges til. De kom meget langsomt ud i omløb, så der var jævnligt ønske om, at de lokale foreninger/borgerforeningen skulle overtage administrationen, men det vandt først gehør, længe efter Ivar var død, og restbeløbet var da ret så lille.
Brugsuddelere gennem tiden (med en vis usikkerhed):
Start, 1907 – 1919 Aage Sinding (afløser på under 1. Verdenskrig, hvor Aage var indkaldt til beredskabet)
1919 – 1949 (1948): Magnus og Dorthea Madsen
1949 – 1963: Jens og Aase Jensen
1963 – 1966: Ejvind Mogensen (landets hidtil yngste uddeler)
1966 – 1972: Kristian og Mette (efternavn?)
1974 – lukning: Jens og Edith Christensen
25 års jubilæum, fra side 324 i BRUGSFORENINGSBLADET 1932:
Fra Samvirke 1972: Tidligere uddeler, Ejvind Mogensen, Bliver stærkt involveret i FDB’s ulandsarbejde i Papua i New Guinea
Klik på billederne herunder for at forstørre dem:
I 1937 indvies den nybyggede brugs:
Kontrabog for medlemmernes æg-salg til brugsen. Omslag og 1. side i bogen. Klik på billederne for at få dem forstørret.
I 1932 slutter brugen af medlemsbogen fra 1907, og fra samme år har vi et nyt sæt vedtægter (klik for at forstørre):