Snurrevod

Snurrevodsfiskeri er først og fremmest en ny måde at fiske på, som Jens Væver udvikler i 1848.

Selve snurrevoddet ligner meget forskellige ældre vodtyper, men han tilpassede den til det nye formål. Blandt andet skal det være lidt mindre, fordi to mand skal kunne trække det ind til båden.

På billedet herunder ser du to fiskere trække et snurrevod ind mod deres båd, som er ankret omhyggeligt ved flydetønden. Hvis du har dette billede i tankerne, forstår du med lethed, hvordan “et træk” med snurrevod fungerer, når du ser videoen under billedet.

Snurrevod 2a

 

 

Hvorfor hedder det så et snurrevod?
Den ene fidus ved snurrevodsfiskeri er altså, at tovene jager rødspætterne ind i net-posen. Den anden er, at man kan lade tønde og anker ligge fast på ét sted (den røde plet), og man så sejler ud med nettet fra det samme sted mange gange. På den måde kan man opfiske rødspætterne i et stor område (inden for den gule cirkel) uden at flytte udgangspunkt, og en masse tid er sparet.
Voddet “snurrer” altså rundt i den blå pils retning => “snurrevod”.

hvorfor-snurrevod

Snurrevodsfiskeri er først og fremmest egnet til at fange bundfisk som fx rødspætter, fordi det er de lange tove, der slæbes hen ad bunden, som jager bundfiskene ind i netposen. Derfor er denne fiskeriform bedst i ret lavvandede områder som eksempelvis Limfjorden og Vesterhavet.