Kronologisk historie Fisker Studedriver Kendis
Jens Væver var ikke en ‘Ole opfinder’, men en almindelig husmand og fisker med et lyst hoved. Fra han var lille, var han med i det daglige arbejde, både hjemme og ved fjorden, når faren fiskede.
26 år gammel var han allerede en erfaren fisker,og han kendte fjorden og de traditionelle fiskeredskaber ud og ind. Der var mange fladfisk i fjorden, men med de traditionelle vod tog det lang tid og krævede 4-6 mand for at trække et vod i land, og udbyttet til deling var beskedent. Kunne det nu ikke gøres bedre og nemmere? Det satte Jens’ fantasi og tanker i gang, og resultatet blev efter en del eksperimenter til snurrevoddet.
[ezcol_1half]
Ellers er historien om Jens ret enkel. Han var en ‘dagle’ mand: Han levede et traditionelt liv, som de fleste andre mænd under tilsvarende omstændigheder, blot fangede han efter sin opfindelse flere fisk. Men det gjorde alle andre jo også, for overalt i Limfjorden blev hans opfindelse snart udbredt.
Først i en sen alder gav hans fantastiske opfindelse ham den ære, han rettelig havde fortjent. Det skyldtes først og fremmest fotograf, arkæolog, folkemindesamler og træhandler Niels Sørensen fra Lem, der “opdagede” Jens Væver og snart indså, hvilken eventyrlig opfindelse, han gjorde i sine unge dage. Niels Sørensen begyndte at skrive om ham i Skive Folkeblad, og fra det tidspunkt foldede opfindelsens storhed sig ud, så selv kong Christian den Tiende fik øjnene op for den lille, gamle fisker fra Krejbjerg. Det endte da med et Dannebrogskors til opfinderen, takkebesøg hos kongen og livslang pension (en billig omgang, da han var 90 år, da den blev bevilget).
[/ezcol_1half]
[ezcol_1half_end]
[/ezcol_1half_end]